ITINERARIU

Ziua 1 – Milna

Plecare din zona Split (Marina Split/Kastela/Trogir) – plecam din port dupa-amiaza intre orele 13 -16. Navigam pana pe insula Brač – oprire pentru baie intr-un golf de pe insula si ancorare seara in portul Milna. Milna sau asa cum l-au numit venetienii „Valle di mille navi” (Golful celor o mie de nave) se afla pe partea de nord-vest a insulei. Casele de piatra de-a lungul coastei sunt mici capodopere ale arhitecturii rurale. In sat exista si o frumoasa biserica baroca cu clopotnita tipic dalmata.

Ziua 2 – Bol/Zlatni Rat

Plecam din portul Milna si navigam de-a lungul coastei insulei Brač pana in pitorescul Bol care este una dintre cele mai interesante destinatii din Marea Adriatica. Aceasta parte a insulei este una dintre destinatiile preferate ale localnicilor pentru plaja aurie din Zlatni Rat (Cornul de Aur ) – o plaja ce isi schimba forma in functie de curentii marini si se intinde pe o lungime de aproximativ o jumatate de kilometru de-a lungul marii. O alta atractie o reprezinta golfurile solitare care pot fi vazute si la care se poate ajunge doar cu barca. Acostare in portul Bol. Restaurantele din Bol sunt cunoscute pentru specialitatile lor din peste, servite impreuna cu celebrele vinuri Brač. Pe langa peisajul sau uimitor, Bol ofera oaspetilor sai un bogat patrimoniu cultural si istoric, incepand cu o manastire dominicana si bogata sa colectie arheologica, numeroase conace de vara baroce, o biserica parohiala, dar si case rustice din piatra care inconjoara micile piatete „pjacete” tipice Dalmatiei.

Ziua 3 – Hvar/Palmizana

Dimineata navigam catre insula Hvar– cea mai insorita insula croata. Popas intr-unul din golfurile insulei pentru o dupa- amiaza de inot, snorkeling si plaja. Acostam la Palmižana – de unde cu un water taxi puteti vizita orasul Hvar sau puteti ramane pe insula pentru o cina la unul dintre fabuloasele restaurante de pe plaja. Apusul iti taie respiratia. Daca optati pentru Hvar, veti fi impresionati de splendida cetate venetiana – perla a Serenissimei Reublici. Centru al aristocratiei dalmate, Hvarul surprinde prin palate, biserici, manastiri, piete si fortificatii si mai ales prin gastronomia locala si viata de noapte. Fortificatia militara Fortica, cunoscuta si sub numele de Spanjol este centrul divertismentului din oras alaturi de piata municipala – Plajac dar si de seria de mici insule numite Pakleni otoci (Insulele infernale) aflate la intrarea in oras.

Ziua 4 – Vis

Navigam din Palmižana spre insula Vis. Dupa cateva ore pe mare ne oprim intr-un golf pentru o noua tura de inot si snorkeling, apoi acostam in Vis. Orasul roman Issa (Vis-ul modern) cu piata (Agora), inscriptia eroului Calius din secolul 4 i.Hr. (cel mai vechi verset gasit in Croatia), un cap de bronz al Afroditei, fortareata, manastirea franciscana, toate povestesc istoria zbuciumata a insulei care datorita pozitiei sale geografice a jucat mereu un rol strategic: grecii, romanii, venetienii, habsburgii si-au pus amprenta stapanirii lor. Privelistiile fantastice cu numeroase golfuri si plaje care ofera pace si liniste sunt un must see. Seara putem organiza o excursie (contra cost) care va explora gastronomia si vinurile locale: in mijlocul insulei intr-o podgorie traditionala degustam vin si mancam Peka – o rapsodie de arome si mirosuri careia cu greu ii ve-ti rezista. Peka reprezinta un mix de miel/porc sau caracatita cu legume, acoperit cu un capac din fier (peka), si copt ulterior in jar pentru 12 ore. Un slow food ce-ti va lasa gura apa.

Ziua 5 – Stari Grad

Plecam dimineata din Vis si navigam inapoi la insula Hvar. Un nou golf pentru o noua tura de inot si snorkeling apoi acostam in Stari Grad care este situat intr-un golf adanc din partea nord-vestica a insulei Hvar. Acum aproape 2500 de ani, a fost colonizat de greci si inca de atunci pe campia orasului se gasesc “imprastiate” numeroase vile rustice. Podgoriile, livezile de maslini si campurile de lavanda, sunt impartite in parcele marginite de ziduri de piatra – o cutuma mostenita si perpetuatea inca din antichitate si pe care UNESCO a declarat-o patrimoniu mondial al umanitatii . Pe malul golfului impadurit veti vedea case de piatra, bisericute in stil baroc, castele renascentiste si case de vacanta. Muzeul orasului din palatul neo-renascentist Biankini cu colectia se de obiecte de pe vasul antic scufundat aici, va va face cunostinta cu detaliile vietii trecute din Stari Grad.Langa muzeu se afla palatul renascentist Tvrdalj pe care scriitorul croat Petar Hektorović l-a amenajat intreaga viata. Casa de vacanta a scriitorului s-a modificat de-a lungul secolelor, dar in cladirea magnifica si astazi traieste spiritul umanismului pastrat in inscriptiile de piatra latine si croate. Scriitorul a ridicat si Biserica Sf. Roch, patronul spiritual al orasului, care sub scara ascunde un mozaic de podea. Dincolo de istoria incarcata a insulei regasim insa locul preferat al poetilor si artistilor care dau un plus de culoare si pitoresc locului. Forfota de pe stradutele extrem de inguste si multimea de cafenele si terase reprezinta unul din punctele forte Orasului Vechi.

Ziua 6 – Solta

Vom naviga spre insula Šolta lasand in urma insula Hvar. Ca de obicei ne vom opri intr-un golf retras pentru a innota, a face plaja si snorkeling. Solta va va oferi o experienta complet diferita fata de atractiile turistice din satele si orasele vizitate anterior. Solta este inaccesibila, solitara si necunoscuta de turisti – in afara de noi J. Vom dormi ancorati la baliza si singura legatura cu uscatul va fi dinghy-ul (o mica barca cu motor) catamaranului. Pare un Paradis Pierdut si regasit. Pe povarnisurile abrupte ale golfului Tatinja se afla rasfirat un restaurant care serveste captura zilei. Fara agitatia turistilor, fara semnal la telefonul mobil , cu cel mai Instagram-abil apus- golful in care ne vom afla, isi merita numele de Lonely Paradise.

Ziua 7 – Zona Split

Dimineata vom pleca in cautarea unui golf pentru o ultima tura de inot, plaja si snorkeling. Dupa- masa ne vom indrepta spre Marina Split/Kastela/Trogir unde vom petrece noaptea. Veti avea ocazia sa vizitati Split sau Trogir pentru a descoperii minunatiile acestor antice orase de la Marea Adriatica – tur ghidat inclus.


Nota : Desi locurile pe care le vom vedea sunt fascinante, incarcate de istorie , traditie, gastronomie interesanta totusi atractia principala a acestui sejur este ca va aflati la bordul unui catamaran si vedeti totul dinspre mare, un lux pe care pana acum si l-au putut permite foarte putini.